Skip to main content

Coș

Interviu de Luana Danet: Eu construiesc elemente de design identitar.

De către 1 iulie 2019iulie 2nd, 2019Nu sunt comentarii

“Adrian Oianu este un designer atipic. Nu merge la evenimente mondene, nu are nevoie de ”like-uri” ca să se simtă valorizat, petrece foarte puțin timp online, dar știe în schimb să facă ceea ce mulți dintre noi am uitat: să trăiască offline pe bune. Merge cu bicicleta, își bea cafeaua de dimineață fără să stea cu telefonul în mână și are timp de cărți și de prieteni adevărați, nu virtuali.” așa își începe Luana Dăneț interviul cu Adrian Oianu pe blogul ei, Fabrica de stil.

Câteva dintre întrebările și răspunsurile din acest material pe care vă invităm sî îl parcugeți integral aici

Spune-mi cum ai reciclat broderiile cu care ai început povestea tricoului tău românesc…

Acum 14 ani, am găsit în magazinul de la Muzeul Țăranului Român o grămadă de cămăși, de ii, pe care cei de acolo voiau să le transforme în cârpe de șters pe jos. Am început să achiziționez mai multe piese și să recuperez doar broderiile. Și așa s-a transformat totul în cutii pline de petice de broderie. M-am gândit ce să fac cu ele ca să le reintroduce în circuit. De aici toată ideea cu tricoul românesc, care sunt de fapt rochii din jerse cu aplicații. Acum ajungem la un final cu acest proiect pentru că mi s-au terminat aceste broderii recuperate și nu sunt dispus să distrug cămăși ca să continuu ideea.

Dar totuși ideea continuă. Ai creat acum un bomber jacket cu  print digital făcut după broderii de ie.

Acum fac poze la broderiile unor piese autentice, le printez digital și aplic printurile pe mătase sau material natural. Eu construiesc elemente de design identitar. Mă interesează să aduc elemente din cutura tradițională în contemporan, astfel încât lumea să poată îmbrăca lucruri care să păstreze identatea românească, dar să fie contemporane.

În secolul vitezei, trăim și un fel de fast fashion, trendurile se schimbă rapid. Cum te poziționezi tu față de trenduri?

Eu nu sunt preocupat de trenduri, dar asta nu înseamnă că nu sunt informat. Mă interesează ca designul pe care îl fac eu să aibă o anumită notă atemporală, piesele să poată fi purtate oricând.

Care este păreara ta despre industria de modă românească?

În România, ies 250 de absolvenți de design pe an. Câți designeri au apărut și au supraviețuit în ultimii 30 de ani? În continuare, în România, creativitatea nu valorează nimic, dovadă că e mai ușor să copiem. În industria noastră, sunt branduri care se duc noaptea la un depozit en gros și cumpără haine furate de la fabrici. Le schimbă eticheta și le pun etichetele lor. Ăsta e cel mai mare business în România. Bineînțeles că la asta au contribuit masiv revistele de modă care, fără discernământ, promovează masiv doar pe cine plătește. Și ce să vezi? Sunt mulți din ăia de la en gros.

Dacă critici, ești considerat hater…

Trăim într-o lume tembelă care nu realizează că am evoluat tocmai prin spirit critic. Prin spirit critic am diferentiat fructele comestibile de cele otrăvitoare. Asta e o criză a societății, la care internetul a contribuit masiv prin această obsesie că totul trebuie să fie frumos și pozitiv. Păi cum putem vedea ce trebuie schimbat dacă nu avem spirit critic?!

Lasaţi un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.